2015-04-07

Останні дикі коні

2.5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Рейтинг 2.50 (3 голосів)

Останні дикі коні

Краса коней та їх стрімкий біг вразили уяву наших предків ще 20–25 тисяч років тому, коли вони почали покривати зображеннями цих тварин стіни печер. У ті далекі часи представники родини конячих були найчисельнішими та найбільш екологічно значущими травоїдними ссавцями в степах Африки, Азії та обох Америк. Сьогодні збереглися лише сім видів диких коней, останні дикі коні – це три види ослів, три види зебр і кінь Пржевальського. Зараз Міжнародний союз охорони природи (МСОП) кваліфікує більшість з них як види, що знаходяться під загрозою зникнення.

Фахівці з охорони природи пильно вивчають скорочення популяції цих копитних і намагаються зрозуміти, як можна запобігти їх зникненню.

Два способи життя

Взявши за основу результати досліджень, проведених Хансом Клінгелем з Брауншвейгського університету (Німеччина), було виділено дві основні форми соціальної організації у диких коней. Всі вони надають перевагу відкритим просторам, але характер їх середовища проживання сильно варіюється: від посушливих пустель до трав'янистих рівнин з помірною кількістю опадів. Потенційно ці тварини тяжіють до стадного способу життя, але в реальних умовах їх суспільне життя, стратегію пошуку їжі, способи спаровування і турботи про дитинчат визначає кількість корму та води.

На багатих травою і водою степах, таких як рівнина Серенгеті в Танзанії, самки мають можливість годуватися спільно і, отже, утворювати стабільні групи. Самець, здатний відганяти від них суперників, отримує ексклюзивне право на спаровування з усіма кобилами. Подібні об'єднання тварин називаються гаремними, або сімейними.

Але в таких посушливих областях, як пустеля Данакіль, малі запаси корму і вологи зазвичай не дозволяють самкам пастися разом і утворювати постійні спільноти. Жеребець контролює територію навколо якого-небудь багатого джерела корму або води і за рахунок цього отримує можливість спаровуватися з усіма кобилами, що приходять сюди втамувати голод чи спрагу.

Гаремні групи складаються з одного дорослого жеребця і однієї або декількох кобил та жереб'ят. Інші самці живуть «холостяцькими компаніями». Дорослі самки нерідко протягом усього життя тримаються разом, але «батько сімейства» змушений з часом поступитися своїм місцем більш молодому і сильному супернику. Лошата знаходяться під опікою матері 2–3 роки, а потім залишають сім'ю. Молоді кобили зазвичай йдуть з неї під час першої тічки і приєднуються до інших груп. Жеребці залишаються з батьками на кілька років довше, а потім входять в один з «клубів холостяків».

Гаремний стиль життя, характерний для бурчелової та гірської зебр, а також коней Пржевальського, забезпечує кобилам і їх дитинчатам спокійне і безпечне існування. Присутність домінантного жеребця позбавляє їх від домагань неодружених самців, яке загрожує смертельним результатом, оскільки порушує харчову поведінку кобили, що може призвести до викидня і навіть до дітовбивства. Крім того, згуртована група, очолювана сильним ватажком, здатна ефективно протистояти нападам вовків, левів, гієн та інших хижаків.

У посушливих же областях міцні зв'язки утворюються тільки між самкою і її дитинчатами. Дорослі тварини іноді об'єднуються в тимчасові спільноти, але стійких відносин не виникає. Такий спосіб життя характерний для диких ослів, зебри Греве і куланів. Жеребець, що контролює ділянку місцевості біля важливого джерела корму чи води, може домінувати тут протягом багатьох років. Він дозволяє заходити туди іншим самцям і самкам, але тільки йому дозволено спаровуватися з кобилами, що опинилися на його території.

Самки всіх диких коней приводять на світ перше дитинча у віці 4–5 років і зберігають репродуктивні здібності до кінця життя, тобто приблизно до 16-річного віку.

Найчастіше у них народжується по одному лошаті раз на два роки. В принципі, вони здатні приносити потомство щороку, але в дикій природі, де розмноження тварин стримується гострою конкуренцією за джерела корму та води, таке відбувається рідко. Кобили вкладають у своїх нечисленних нащадків масу сил: вони вигодовують лошат молоком, діляться з ними кормом і водою, захищають від хижаків.

Така репродуктивна стратегія була ефективною протягом багатьох тисячоліть. Однак вона перестала себе виправдовувати, коли під впливом зовнішніх факторів, в тому числі полювання, різко збільшилася смертність диких коней.

Знищення ареалів мешкання тварин і утруднення доступу до джерел корму та води також впливають на скорочення їх чисельності. Сьогодні кобили з жереб'ятами нерідко змушені триматися далеко від водопоїв, а оскільки самкам, що годують молоком, необхідно пити хоча б раз на день, багато лошат не виживають, що призводить до зменшення поголів'я. Особливо вразливі невеликі популяції тварин: маленьку, географічно ізольовану групу може стерти з лиця землі стихійне лихо або спалах хвороби.

Спроба простежити динаміку популяцій останніх диких коней дуже непросте завдання. По-перше, через їх нечисленність звичайні методи вибіркових досліджень виявляються малоефективними. А по-друге, деякі види копитних мешкають в місцях з настільки складним рельєфом, що їх просто важко виявити.

Найрідкісніший вид коневих

Пустеля Данакіль в Східній Африці – суворий і безрадісний куточок планети. Тут дуже сухо навіть за пустельними стандартами: в дощовий рік випадає всього 10 см опадів. Гори і хребти з грубої вулканічної лави оточені вузькими долинами, бідно порослими травою і чагарником.

За даними фахівців, ось уже 20 років як тут не бачили диких ослів. Незабаром стало ясно, що про місцезнаходження ослів може бути відомо лише місцевим афарським скотарям. І справді, з допомогою місцевого населення було зафіксовано 45 диких ослів. Своїм існуванням і порівняно високою чисельністю вони зобов'язані пастухам Еритреї, які ніколи не заподіюють шкоди диким тваринам і дають їм можливість пастися у своїх угіддях.

Той факт, що вдалося виявити таких рідкісних тварин, має важливе наукове значення. Згідно з підрахунками, за 20 років, що минули з часу останнього дослідження популяції диких ослів, їх чисельність скоротилася більш ніж на 90%. Ймовірно в природі залишилося менше 1000 цих копитних, що змусило МСОП привласнити дикому ослу статус виду, що перебуває на межі вимирання.

Спостереження свідчать про те, що поведінка диких ослів типова для всіх представників родини конячих, які населяють посушливі області: домінантні самці контролюють ділянку, де вони спаровуються з самками, а стабільні соціальні зв'язки утворюються тільки між ослицями і їх дитинчатами. Склад груп сильно коливається – від дорослих тварин однієї статі до самців і самок різного віку. Ослиці, що знаходяться на одній і тій же стадії репродуктивного циклу, можуть якийсь час спільно кочувати і годуватися. Але напружена конкуренція між самками за невеликі джерела їжі не дозволяє їм утворювати довготривалі об'єднання.

Коли молоді самці досягають 2–3-річного віку, вони залишають рідну ділянку і йдуть в інші області пустелі.

Дика ослиця приводить на світ перше лоша у віці 5-6 років, а потім виношує по одному дитинчаті кожні два роки. Якщо стоїть тривала посуха, перші пологи можуть відбуватися і в більш пізньому віці. У такі роки зменшується і кількість лошат у дорослих ослиць, крім того, збільшується смертність серед молодняку. Якщо при цьому з якоїсь причини (наприклад, через брак води або інтенсивне полювання) гине багато дорослих особин, чисельність популяції може скоротитися настільки, що подальше її відновлення стане неможливим.

План порятунку

На відміну від африканських диких ослів, що живуть в посушливій пустелі, бурчеллові зебри пасуться на багатих кормом трав'янистих рівнинах Кенії, Танзанії та південних регіонів Африки. Хоча сьогодні це найбільш поширений і численний вид останніх диких коней, його благополуччя цілком залежить від екологічних програм, спрямованих на збереження ареалів проживання зебр і обмеження полювання на них.

Зебри бурчеллові утворюють угруповання гаремного типу. Інший вид смугастих коней, зебра Греві, живе в більш посушливих землях, для неї характерна територіальна соціальна організація. Ці копитні знаходяться під загрозою зникнення: у Північній Кенії та Ефіопії їх збереглося всього 2,5–3 тисячі.

Чи означає це, що одна система соціальної організації диких коней дає більше шансів на виживання, ніж інша? Зовсім необов'язково. Для коня Пржевальськогохарактерна точно така сама гаремна структура груп, як і для бурчеллової зебри. Однак у дикій природі ці тварини більше не зустрічаються.

Найбільш серйозну загрозу виживанню різних видів диких коней представляє знищення їх місця існування і полювання. Вчені приділяють велику увагу вивченню самих тварин: їх біології, сезонним міграціям, взаємодії з домашньою худобою та динаміці заселення ними посушливих екосистем. Необхідно також пам'ятати про охорону водних джерел та боротьбу з браконьєрами і тоді останні дикі коні тішитимуть своїм вільним могутнім бігом ще не одне покоління.

 

Читайте також:

 

Коментарі:

blog comments powered by Disqus