2015-11-02

Білий ведмідь

5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Рейтинг 5.00 (2 голосів)

Білий ведмідь

Головний суперник бурого ведмедя в боротьбі за титул найбільшого в світі наземного хижака, велетенський білий ведмідь. Він безроздільно царює в крижаних просторах Арктики. Чудова адаптація цього виду до життя у воді дозволяє відносити його до когорти морських ссавців.

Родовід білого ведмедя сходить до тих самих предків, що і його бурого побратима, і обидва види досить близькі, вони навіть можуть давати плідне потомство при схрещуванні в неволі. Проте білий ведмідь чудово адаптувався до умов крижаних пустель Арктики.

Перш за все, біла з легкою жовтизною шуба відмінно маскує його серед снігів, а густе хутро, що складається з пустотілих водовідштовхувальних ворсинок, не дозволяє звірові замерзнути ні в крижаній воді, ні на холодному вітрі. Додаткову теплоізоляцію забезпечує товстий шар підшкірного жиру.

Густа шерсть на підошвах ведмежих лап гарантує зчеплення зі слизьким льодом, а короткі і гострі як бритва кігті нізащо не випустять здобич. Могутні передні лапи – до 30 см у поперечнику – забезпечені плавальними перетинками і у воді діють як ласти. Задні лапи служать звірові «кермом».

У льодах як вдома

Живучи відлюдником, білий ведмідь невтомно кочує на засніжених просторах. Протягом року де пішки, а де з льодами, що дрейфують, звір встигає обстежити площу понад 50 тис. км., проходячи за день більше 40 км. Однак білі ведмеді рідко покидають межі свого традиційного ареалу, і найчастіше їх можна побачити там, де скуте льодом море зустрічається із сушею. Взимку, слідом за наступаючою крижаною шапкою, звірі кочують на південь, а влітку повертаються на північ. Щоб перебратися з однієї крижинки на іншу, вони здатні здійснювати багатогодинні запливи, долаючи без відпочинку до сотні кілометрів із середньою швидкістю 10 км/год.

Льодом ведмідь поважно простує неквапливою ​​(близько 4 км/год) ходою, але при потребі переходить на біг, розвиваючи швидкість до 40 км/год.

Білий ведмідь: живлення

Головною їжею білим ведмедям служать кільчасті нерпи, яких удосталь водяться в льодах Арктики. При відсутності звичного корму звір не погребує тушею загиблого моржа або кита, може перекусити рибкою або крабами, а якщо річна відлига зажене його на сушу, перебивається дрібними гризунами, птахами і пташиними яйцями. У крайньому випадку згодиться і вегетаріанська їжа – ягоди і трави.

Завжди у формі

Щоб не схуднути і не позбутися дорогоцінних запасів жиру, білий ведмідь повинен кожні 5–6 днів добувати тюленя. В запасі у ведмедя кілька ефективних прийомів полювання, в тому числі багатогодинна засідка біля ополонки. Чутливий нюх за тридцять з гаком кілометрів приводить звіра до відпочиваючого на крижині тюленя і дозволяє відшукати здобич навіть під метровим сніговим покривом. Іноді ведмідь безшумно підпливає до наміченої жертви і, потужним кидком, вистрибнувши з води, вбиває її миттєвим ударом лапи.

Білі ведмеді активні цілий рік і ховаються у тимчасових притулках лише для того, щоб перечекати негоду. Однак самки, які завагітніли під час шлюбного сезону (квітень-червень), залягають на зимівлю у глибоких просторих лігвищах, вибираючи для цього круті схили сніжних наносів за десяток кілометрів від узбережжя.

Перших дитинчат білі ведмедиці виводять приблизно в 5-річному віці. Самці починають спаровуватися ще пізніше. Уповільнена імплантація заплідненої яйцеклітини подовжує вагітність до 195–205 днів, і до кінця цього терміну майбутня матуся встигає обзавестися затишним лігвом. У грудні-січні на світ з'являються від 1 до 4 (найчастіше двоє) ведмежат масою більше 700 г. Всю зиму вони харчуються жирним материнським молоком і до першого виходу з лігва в березні-квітні набирають майже 12 кг. Малеча залишається біля матері не менше 2-х років, час від часу підкріплюючись її молоком.

Перспективи виживання білого ведмедя

Корінні жителі Півночі споконвіків полювали на білих ведмедів, але важкі часи для цих тварин настали у XVIII столітті, коли в Арктику проникли торговці хутром і китобої. А у XX столітті страшенної шкоди тваринам завдали мисливці-спортсмени.

У 1973 році п’ять держав, на території яких проживають білі ведмеді, уклали договір про обмеженням полювання на них, охорону місць їх проживання і спільне вивчення. Зараз у всій Арктиці добувають близько 1000 звірів в рік, але на їх відстріл діє сувора система ліцензування, і популяція білих ведмедів потроху збільшується. В даний час в дикій природі живе близько 28 тис. особин.

Проте доля цього виду як і раніше викликає тривогу у захисників природи. В Арктиці ведеться все більш широка розвідка і видобуток нафти і газу, тому виживання цих чудових звірів безпосередньо залежить від невпинної турботи людини про них.

 

Читайте також:

 

Коментарі:

blog comments powered by Disqus