poliarne_siaivo.jpg

2015-12-15

Антилопа гну

1.5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Рейтинг 1.50 (1 голос)

Антилопа гну

Антилопа гну – сильна тварина із ряду парнокопитних, що є далекою ріднею коням, коровам і буйволам, населяє безкрайні простори Південної Африки.

У Південній Африці мешкає два види антилоп гну: поряд з чорною, або білохвостою, антилопою (Connocbaetes gnou) широко поширена блакитна, або смугаста, гну (Connocbaetes taurinus), що має коричневе забарвлення з сірими смужками на плечах і чорною бородою. Існує підвид з більш світлою бородою (Connocbaetes taurinns albojubatus), відомий як білоборода антилопа. Чорні антилопи більшою мірою масивні і відрізняються більш темним забарвленням. Нещодавно тварини знаходилися під загрозою вимирання, проте зараз цей вид охороняється в південноафриканських заповідниках.

Обидва види антилопи гну бородаті, довгохвості і мають серповидні роги, що виступають над загостреними вухами. Досить тонкі ноги і значна вага (160–279 кг у дорослих тварин) не заважають їм в бігу розвивати швидкість до 80 км/год.

Міграції антилопи гну

Щороку на континенті відбуваються масові міграції травоїдних. Природним середовищем проживання антилопи гну є степові простори національного парку Серенгеті на південному сході Африки. Серенгеті – рай для тварин. Ця територія під охороною, населена величезними стадами диких тварин, хаотичні переміщення яких знаходяться під пильним вивченням зоологів. За оцінками фахівців, більше двох мільйонів тварин щороку приймають участь у сезонних міграціях, причинами яких є сильні зливи або тривалі посушливі періоди.

З січня по травень в Серенгеті триває сезон проливних дощів. Наприкінці весни з підвищенням температури зменшується кількість опадів. Тварини, що розбрелися невеликими групами рівниною в пошуках трави і води, збираються в численні стада.

Цей період збігається із статевим дозріванням, коли самці антилопи гну трирічного віку починають влаштовувати шлюбні ігрища. Мета цього ритуалу – позначити територію найбільш сильних і міцних представників. Ревучи і наставляючи один одному роги, самці сходяться в жорстокій сутичці. Призом переможцеві буде прихильність самки.

У пошуках їжі одні стада переміщаються на північ, до заповідника Масаї Мара, інші рухаються на південний захід, у бік озера Вікторія, в той час як ще одна група йде на захід, до охоронних територій Лоліондо. У жовтні вони повертаються на рідне плато Серенгеті, щоб дати початок новому життю. Беззахисні дитинчата є легкою здобиччю для левів, гепардів, шакалів і африканських гієн. Це одна з причин занесення чорної антилопи гну в список зникаючих видів.

У випадку, якщо стаду загрожує небезпека, антилопи гну обороняються. Участь в обороні приймають дорослі самці. При нападі антилопи гну починають бити по землі копитами і розмахувати хвостом. Під час захисту своїх самок і дитинчат вони намагаються гострими рогами вразити хижака. Тим не менше, якщо випаде можливість, антилопа гну воліє рятуватися втечею, що вона і робить при відсутності дитинчат, галопом втікаючи від небезпеки.

Швидкий розвиток

Перед народженням дитинчат самки антилоп гну збираються разом у пошуках захищеного місця. Дивно, але антилопи гну немов змовляються про час пологів, тому 80–90% всіх дитинчат в стаді народжується протягом трьох тижнів. У цей час можна почути бекання тисяч крихіток. Вже через кілька хвилин після народження малюки стають на ноги і починають смоктати вим'я. У перші дні життя дитинчата найбільш уразливі, але ростуть швидко: у десятимісячному віці вони майже не поступаються дорослим тваринам у фізичній силі.

Охорона антилопи гну

Тисячі років людина не здійснювала практично жодного впливу на міграцію антилоп гну. Але зараз вона стала найбільшим ворогом мігруючих тварин. В останні роки уряди Танзанії та Кенії вживають заходів для порятунку тварин Серенгеті. Тисячі тварин потрапляють в пастки і гинуть від рук браконьєрів. Озброєні залізними капканами, отруєними стрілами і рушницями, браконьєри полюють на дичину, а потім продають м'ясо і мисливські трофеї численним поціновувачам. Ціла армія інспекторів з охорони тварин і доглядачі заповідника патрулюють певні ділянки, але територія Серенгеті настільки велика, що встежити за всім практично неможливо.

А чи знаєте ви?

  • Більшість видів антилоп в даний час живе в Африці та Індії, але знайдені останки стародавніх тварин свідчать про те, що колись вони населяли Азію і Європу.
  • Родина антилоп налічує близько 100 різних видів. Найбільша – антилопа канна, яка живе в Африці і за розмірами перевершує домашню корову.
  • До родини антилоп відносяться імпала, бубала, водяний козел, гарна, куду, газель, сарна і дукер.
  • Імпала і газель здатні стрибати на 3,6 м у висоту і на 9 м в довжину.
  • Ріст газелі всього лише 0,6 м, але це найшвидша з усіх антилоп, що розвиває швидкість понад 80 км /год.
  • Найменший представник виду – карликова антилопа, яка живе в лісах Гани, має роги завдовжки близько 2,5 см і зовні трохи нагадує кролика.
  • Малюк антилопи гну через тиждень після народження вже може скакати рівниною зі швидкістю 50 км/год.

 

Коментарі:

blog comments powered by Disqus